مسیر خارج از پارک گلستان به صرفه تر است

اصرار وزارت راه بر احداث جاده پرخرج
ایرن – سعیده وحیدنیا: در حالی که کارشناسان معتقدند عبور جاده آسیایی از شمال پارک ملی گلستان کم هزینه تر و کم آسیب تر است، وزارت راه بر احداث این جاده از میان جنگل های پارک ملی گلستان، با صرف هزینه بیشتر، اصراردارد.



مهندس مزدک دربیکی کارشناس ارشد محیط زیست استان گلستان در گفتگو با خبرگزاری محیط زیست ایران گفت: احداث این جاده چه از نظر ساختاری و چه از نظر فلسفه به وجود آمدنش مشکل زا بوده است. می بایست این جاده را تنها برای دسترسی محلی و توریستها احداث می کردند. ادامه مطلب ...

فرش پازیریک، قدیمی‌ترین فرش یافته ‌شده جهان

فرش پازیریک، قدیمی‌ترین فرش یافته ‌شده جهان است که درسال 1947 در دره آلتای مغولستان نزدیک نواحی جنوبی سیبری توسط « پرفسور رودنکو» باستان شناس روسی از گورهای یخ زده پادشاهان سکایی  کشف شد. بررسیهای پژوهشگران بر روی نقوش بافته شده در این فرش نشان میدهد که تاریخ بافت فرش حدود 2500 سال قبل است. این فرش که به نام محل کشف آن « پازیریک» نامیده شد،و به خاطر نقوشی که نشان از از طرح های ایرانی دارد فرش ایرانی شناخته شده است.


  بنا بر اظهار رودنکو کاشف این فرش و بسیاری از محققان دیگر این فرش را ایرانیان بافته و آن را به پادشاه سکایی هدیه داده اند. و به عنوان یکی از اشیای قیمتی و منحصر به فرد در گور این پادشاه به همراه او دفن شده و به دلیل یخ زدگی تا کنون سالم باقی مانده است.




ادامه مطلب ...

نام کوروش در قرآن کریم

تولد و کودکی : کوروش از دو سو شاهزاده بود. هم از سوی مادر (ماندانا دختر آستیاگ شاه ماد ) و هم از سوی پدر (کمبوجبه شاه پارس). این که او هم خون ماد و هم خون پارس در رگهایش جاری بود سرانجام به یکپارچه شدن دو تیره ی بزرگ آریایی منجر شد که سالها به یک یکپارچگی نرسیده بودند.با روی کار آمدن کوروش ، دیگر نه مادیها و نه پارسیها با فرمانروایی او مخالفتی نداشتند ، چرا که فرمانروایی هخامنشی را یک فرمانروایی یکپارچه و برابر میان خود می دانستند.

بر پایه ی روایت هرودوت( Herodotus): در زمان تولد کوروش، پادشاهی پارس(Persia) خراجگذار ماد(Median) بود . فرمانروای ظالم ماد ، آستیاگ خوابی درباره ی دخترش ماندانا می بیند که او را سخت وحشت زده می کند. موبدان خواب را اینگونه تفسیر کردند که ماندانا پسری بدنیا خواهد آورد که تخت را از او خواهد گرفت.

در اینجا بود که آستیاگ به محض به دنیا آمدن نوزاد ، او را به وزیرش می سپرد که او را بکشد. وزیر به گاودار شاه دستور می دهد که کودک را در کوهستان رها کند تا بمیرد. به حکم تقدیر زن گاوبان در همان روزها بچه ای مرده می زاید و مرد گاوبان کوروش را نزد خود نگاه داشته و جسد کودک خود را به جای جسد کوروش به وزیر می دهد. پس از آنکه کوروش به ده سالگی می رسد طی یک سری رویدادها ، آستیاگ درمی یابد که کوروش زنده است اما این بار با مشورت مغان می پندارد که دیگر خطری از سوی وی متوجه او نیست. گرچه این روایت هرودوت بیشتر به افسانه می ماند تا واقعیت ، اما میتوان آن را به اسطورهای کهن ایرانی پیوند داد.

ادامه مطلب ...

نخستین انیمیشن دنیا در «شهر سوخته» ایران

پیش از انقلاب، باستان شناسان ایتالیایی حاضر در شهر سوخته به هنگام کاوش در گوری ۵ هزار ساله، جامی را پیدا کردند که نقش یک بز همراه با تصویر یک درخت روی آن دیده می شد. در سال ۱۹۸۳ این اثر در قالب گزارش حفاری گروه ایتالیایی در نشریه ای به چاپ رسید.سال ها بعد منصور سجادی، باستان شناس ایرانی پس از بررسی این شی دریافت نقش موجود بر آن برخلاف دیگر آثار به دست آمده از محوطه‌های تاریخی شهر سوخته، تکراری هدفمند دارد، به گونه‌ای که حرکت بز به سوی درخت را نشان می دهد.
هنرمند نقاشی که جام سفالین را بوم نقاشی خود قرار داده، توانسته‌ است در ۵ حرکت، بزی را طراحی کند که به سمت درخت حرکت و از برگ آن تغذیه می کند. در سفال‌های شهر سوخته، که از متمدن‌ترین و پیشرفته‌ترین تمدن‌های باستانی در پنج هزار سال پیش است، نقش بز و ماهی بیش از هر نقش دیگری دیده می‌شود.



نورالدین زرین کلک، پدر انیمیشن ایران و رییس آسیفا در این باره گفت:  آسیفای ایران در حال تدوین فیلمی مستند است که به ویژگی های این اثر تاریخی می پردازد و با ترسیم لوگویی از آن پایان می یابد.
کارشناسان سازمان میراث فرهنگی در مدت کوتاهی از محل دقیق نگهداری آن بی خبر بودند تا اینکه با کمک امین اموال موزه ملی ایران، جام سفالین در یکی از مخازن موزه شناسایی شد!
منصور سید سجادی، باستان شناسی که به وجود این انیمیشن بر جام سفالین به دست آمده از گوری در شهر سوخته پی برد، حرکت این اثر را به انیمیشنی امروزی تبدیل کرده است. مسئولان آسیفای ایران تمایل دارند با استفاده از اظهارات این کارشناس مبنی بر بررسی ظرف منقوش ارزش و اعتبار علمی مستند یاد شده را افزایش دهند.